Best een pittige uitspraak dus zo aan het begin van zo’n overweging.
To Be or not to Be is wereldberoemd geworden, niet omdat we allemaal meeleven in het lijden van Hamlet, maar omdat het de basale vraag is in het leven. Het gaat over ons Zijn. Hoe definieer je je Zijn in jouw leven? Wie ben Jij nou werkelijk en ben je wie je denk dat je bent? Oervragen die teruggaan naar de eerste stappen van Bewustzijn.
Wezen is een vervoeging van het werkwoord Zijn. Wezen is ook de benaming die we aan een levend organisme geven. We noemen ons zelf menselijk Wezen. In het Engels is dit nog wat duidelijker. Het werkwoord Zijn is in het Engels Be-ing en een mens wordt Human Be-ing genoemd. Mens zijn zit dus in onze taal verenigd tot 1 woord. We kunnen alleen maar Mens-Zijn. Hoe mooi is dat?
Niet wat je hebt, nog wat je doet, definieert ons als mensen maar wie we Zijn. En dat brengt ons weer terug bij de vraag: Wie ben je dan? Ben je je beroep? Ben je wat je bezit? Ben je man of vrouw? Ben je moeder vader of kind. Het zijn uitingsvormen maar zeker niet wie we in totaliteit als menselijk Wezen Zijn.
Jouw Zijn uit zich in jouw hele leven, in wat je doet, in wat je niet doet, in je keuzes, in je waarden, in de manier waarop je met anderen en met jezelf omgaat. Ben je daarin wie je werkelijk wilt zijn of leef je wat er voorgeleefd werd, wat er van je verwacht wordt, je conditioneringen.
Daar ligt de oervraag: Ben je wie Bent, ben je het hoogste van je Zelf, je Ware Zelf? Durf je vrij te zijn van verwachtingen en conditioneringen en je werkelijke bijzondere Zelf te Zijn?
Ehyer Asher Ehyer is een van de heilige namen van God uit de Kabbala, ons beter bekend als “Ik Ben die Ik Ben”. Deze Goddelijke naam geldt voor ons allen als we ons menselijke Zijn in lijn brengen met het Goddelijke Zijn. Dan wordt een menselijk wezen weer zijn ware zelf namelijk een Goddelijk Wezen want dat is ons ware Zijn.
Daar gaat deze vraag over: To Be or not To Be that’s the Question. Want als we ons werkelijke Zijn volledig leven, ontdekken we het Goddelijke Zijn weer in onszelf. Dan kun je werkelijk zeggen: “Ik Ben die ik Ben”
Namasté
Esmeralda Snoek
Samen hierover ver brainstormen, delen, filosoferen en mediteren? Kom ook naar de Zijns-avond op maandag 8 februari van 20.00-21.30 bij CrysthalBewustZijn. Of schrijf je ideeën hieronder bij de commentaren.